sobota, 24 maja 2014

Zupa - krem z buraków

Kolejny przepis jaki chciałabym przedstawić to zupa - krem z buraków, wzbogacona orzechami włoskimi i posmakiem koperku.


Składniki:
50 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 kg buraków
1 litr wywaru warzywnego
orzechy włoskie
kmin rzymski
2 pęczki koperku
złoty cukier drobnoziarnisty sól
jogurt naturalny
listki mięty lub natki do ozdoby






 
 
Wykonanie:
Rozpuścić na małym ogniu masło, gdy zacznie się pienić dołożyć starte na tartce buraki. Wymieszać i lekko podsmażyć, następnie dodać wywar warzywny. Dusić do miękkości buraków (około 10 minut).
W tym czasie rozgrzać oliwę na patelni, dodać orzechy i uprażyć. W moździerzu utrzeć kmin, sól i cukier. Obtoczyć orzechy w powstałej mieszance przypraw. Gdy buraki zmiękną dorzucić do garnka drobno pokrojony koperek i zmiksować. Doprawić do smaku. Podawać można zarówno na ciepło, jak i na zimno, z dużą ilością prażonych orzechów. Ozdobić kleksem jogurtu i zielonym listkiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz