niedziela, 25 maja 2014

Wege grill! (cz.1)

Od kilku dni utrzymuje się naprawdę piękna pogoda. Sezon grillowy na dobre się zaczął :)
Jednak czy grill to musi być tylko kiełbasa lub karkówka? Oczywiście, że nie! W najbliższych postach postaram się pokazać Wam kilka ciekawych pomysłów na wege grillowanie. Wegetarianin nie musi być skazany jedynie na przypalone kromki chleba!

Dziś zaczniemy od faszerowanej papryki z grilla!
Podaję przepis na 4 papryki :)




Składniki:
4 duże, czerwone papryki
2 szklanki ryżu
1 kostka tofu
2 cebule
malutki seler
pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek
przyprawy wg upodobania






Wykonanie:
Ugotować ryż do miękkości. W czasie gotowania przygotować papryki. Umyć, odciąć górną część oraz wydrążyć pestki. Obrać i pokroić drobno cebulę oraz seler. Wrzucić cebulę i seler na rozgrzaną oliwę. Zeszklić, następnie dodać pokrojone w kostkę tofu. Doprawić ulubionymi przyprawami i chwilę dusić. Gdy ryż będzie miękki dodać do do pozostałych składników. Dołożyć posiekaną natkę i dokładnie wymieszać. Przygotowane wcześniej papryki posmarować od środka oliwą z oliwek (najlepiej pędzelkiem). Nałożyć do środka farsz i przykryć odkrojoną wcześniej górną częścią papryki. Gotowe papryki zawinąć w folię aluminiową. Piec na grillu aż do miękkości papryki. Smacznego!




Zapraszam do śledzenia moich dalszych postów. Zdradzę, że kolejny post będzie dotyczył również grillowania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz