sobota, 24 maja 2014

Kotlety z cieciorki

Ciecierzyca jest bardzo niedoceniana w polskiej kuchni. Może warto wypróbować te pyszne kotlety z cieciorki? Ja uwielbiam z ryżem i świeżą surówką. Polecam!


Składniki:
350 g
cieciorki
3 małe cebule
pęczek natki pietruszki
kilka listków świeżej mięty
1 ząbek czosnku
sól
5 łyżek bułki tartej
1 jajko
kasza kukurydziana 
olej 


Wykonanie:
Ugotować ciecierzycę do miękkości, częściowo odsączyć i zmiksować. Posiekaną cebulę zeszklić na odrobinie oleju. Dodać posiekane zioła, przeciśnięty czosnek, bułkę tartą, jajko i posolić do smaku. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za gęsta dodać odrobinę wody od gotowania cieciorki, jeśli za rzadka, dosypać bułki tartej. Uformować małe kotlety, następnie obtoczyć w kaszy kukurydzianej. Smażyć na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złocistego koloru. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz