sobota, 24 maja 2014

Mus marchewkowy!

Uwielbiam marchewkę. Dlatego żadne inne warzywo nie mogło się znaleźć w moim pierwszym przepisie :) Dziś przedstawię Wam Mus marchewkowy! Pychota! Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu puree.


Składniki:
1 kg marchewki
0,5 szklanki soku z cytryny
1 cukier waniliowy
1 jogurt naturalny
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki oliwy z oliwek
płatki migdałowe
odrobina soli

Wykonanie:
Obrać i umyć marchewkę. Pokroić na plastry grubości 2-3 cm. Wrzucić do garnka marchewkę, polać sokiem z cytryny, dodać cukier waniliowy i gotować do miękkości (około 25min). Po ugotowaniu ostudzić, dodać jogurt, cynamon, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Następnie miksować na najwyższych obrotach. Przed podaniem ozdobić migdałami!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz